Mezoterapi nedir?
Mezoterapi cildin orta tabakasına ilaç karışımlarının enjekte edilmesini içeren ve cerrahi olmayan bir tedavi tekniğidir. Sorunlu bölgeye direkt enjekte edilerek ilaçların küçük miktarlarla hızla etki etmesi sağlanır. 1952’de Fransız Dr. Michel Pistor tarafından damar ve enfeksiyon hastalıklarını, spor yaralanmalarını tedavi etmek, dolaşımı artırmak, ağrıları gidermek amacıyla geliştirilmiştir.
Kozmetik dermatolojide sık uygulanan bir tedavi tekniği olan mezoterapi, Latince meso (orta) ve terapi (tedavi) kelimelerinden türetilmiştir ve orta deri tedavisi anlamına gelir.
Mezoterapide uygulanan ilaç karışımları hialuron asit, antioksidanlar, vitaminler, mineraller, hormonlar, enzimler ve amino asitlerden hazırlanır. Bu maddelerin doğrudan cilde verilmesi kolajen ve elastin gibi yapıları uyararak ve o bölgedeki kan dolaşımı, lenfatik dolaşım ve bağışıklık yanıtını düzenleyerek cildin yenilenmesine yardımcı olur. Ne kadar doğru oran ve seanslarda yapılırsa sonuçları o kadar başarılı olur.
Geleneksel mezoterapi fibromiyalji, gut, nevralji, servikobrakial sendrom, migren veya adet ağrıları gibi diğer pek çok akut/kronik ağrı sendromlarında ağrı giderici olarak kullanılır. Ayrıca bursit, miyozit gibi kas iltihaplanmalarında, burkulmalarda, kas-tendon gibi spor yaralanmalarında uygulanabilir. Somon balığından elde edilen somon kalsitonindir osteoporozdan kansere kadar ağrılı kemik bozukluklarının mezoterapi tedavisinde sıklıkla kullanılan ilaçlardandır.
Mezoterapi, eklemlerdeki iltihaplı ve ağrılı sıvı birikmesini tedavi edebilir. Bunun için hazırlanan ilaç karışımı direkt ilgili bölgeye enjekte edilerek yaşanan sorunlar hızla giderilmeye çalışılır.
Mezoterapi ile dolaşım bozukluğundan kaynaklanan varis gibi bacak damar hastalıkları tedavi edilebilir. Hazırlanan ilaç karışımına enginar, ginko biloba, melilotus (eşek yoncası) gibi bitkilerin özleri de eklenir.
Mezoterapide cildin orta katmana bir dizi özel solüsyonlu enjeksiyon uygulamak için çok ince iğneler kullanılır. Asıl amaç ciltte tahribata yol açan iltihaplanma ve zayıf kan dolaşımı gibi temel sorunları çözmektir. Mezoterapide standart bir solüsyon formülü yoktur. Kişinin sorununa göre birçok farklı vitamin, mineral, bitki özleri gibi karışımlar kullanılabilir.
İğnenin enjekte tekniğine göre 3 farklı mezoterapi türü vardır. Bunlar nokta nokta, kapsamlı ve üst deri enjeksiyonlarıdır. Mezoterapi uygulama bölgesine göre de vücut, yüz, saç mezoterapisi olarak türlere ayrılır. Ayrıca mezoterapi uygulanma şekline göre iğneli ve iğnesiz mezoterapi olarak 2’ye ayrılabilir.
Tedavi kullanım alanı sivilce, çıbancıklar gibi akne ve akne izleri, ciltte oluşan doğum veya yaşlılık lekeleri gibi her türlü cilt lekesi, ciltte gelişen yara izleri, ergenlik veya doğum çatlakları, zona gibi cilt rahatsızlıklarıdır. Ayrıca yüzü gençleştirip ten rengini düzeltebilir.
Kozmetik amaçlı mezoterapilerde hastanın fotoğrafları çekilip üzerinde simülasyon denemeleri yapılarak tedavi sonrası tahmini görüntü yapılabilir.
Mezoterapi’nin yağ aldırma prosedürü liposuction’a karşı cerrahisiz bir alternatif olarak sunulsa da FDA onaylı değildir çünkü mezoterapinin yağ gidermek için kullanımı hakkında çok sınırlı bilimsel araştırma vardır.
Saç mezoterapisi cerrahi olmayan kozmetik bir saç restorasyon işlemidir. Kellik, saç dökülmesi, saçkıran gibi saç problemlerinin tedavisinde kullanılır. Saç dökülmesi sorunlarının çoğu besin eksikliğinden, kafa derisinde kan dolaşımı azalmasından, saç folikülü çevresindeki hormon dengesizliklerinden ve androjen DHT kaybından kaynaklığından tedavinin özü bu sorunların giderilmesine dayanır.
Saç mezoterapisi özellikle kalıtsal kellik sorunu olanlar için uygun bir tedavi olabilir. Hem kadın hem de erkeklerde etkilidir.
İğnesiz mezoterapide, geleneksel mezoterapi çözümleriyle birlikte yüksek frekanslı ultrason teknolojisi kullanılır ve tedaviye duyarlı kişilere ağrısız bir çözüm seçeneği sunulur. Ultrasonik cihaz ilaç karışımını bir iğneye ihtiyaç duymadan deriye iletir. Ayrıca hücre zarlarının geçici olarak geçirgen olmasına izin verir, böylece hücre çözeltideki besinleri emebilir.
Genellikle yüz gençleştirme, kırışıklıkları azaltma, vücut sıkılaştırma, nem dengesini sağlama, saç tedavisinde uygulanır. Enjeksiyon kullanılmadığından daha az yan etki görülür. İğnesiz mezoterapide kullanılan mezo peeling gibi başka cihaz ve uygulamalar da vardır. Ancak araştırmalara göre bunlar iğneyle yapılan mezoterapi kadar başarılı değildir. İlaçlar orta tabakaya ancak iğneler aracılığıyla etkili şekilde iletilebilir. İğnesiz mezoterapiyi bir seçenek olarak dikkatle araştırmakta fayda vardır.
Kurumsal çözümler ve toplu alımlar için bizim ile iletişime geçmek için hemen formu doldurun.